Cemex i Žužul 2009. najveći dobitaši u Dalmaciji, a 2011. su sretni što ne otpuštaju ljude

Brodosplit

Skladgradnja Slaven Žužul Jozo ŽužulKaštelani su 92,36 milijuna kuna dobiti osigurali 22.mjesto, slijedi ih Skladgradnja-Grup, koja je s 57,66 milijuna kuna dobiti zauzela 43. mjesto, a 44. je Mucić & Co. Iz Donjeg Muća, tvrtka koja se bavi građevinarstvom, projektiranjem i inženjeringom, čija je zarada u pretprošloj godini iznosila 57,79 milijuna kuna…

Na rang ljestvici Privrednog vjesnika „100 vodećih hrvatskih dobitaša u 2009.“ Plasiralo se samo osam dalmatinskih tvrtki, a sve su redom iz Splitsko-dalmatinske županije. Najbolje plasirana dalmatinska tvrtka je Cemex Hrvatska, kojem je 92,36 milijuna kuna dobiti osiguralo 22. mjesto. Kaštelane slijede Imoćani, i to Skladgradnja –Grup, koja je s 57,66 milijuna kuna dobiti zauzela 43. mjesto, a 44. je Mucić & Co. iz Donjeg Muća, tvrtka koja se bavi građevinarstvom, projektiranjem i inženjeringom, čija je zarada u pretprošloj godini iznosila 57,79 milijuna kuna.

Osim toga, Privredni vjesnik je u svom posebnom prilogu“100 najvećih hrvatskih tvrtki u 2009.“ među top dobitaše uvrstio vrgoračku Mesnu industriju braća Pivac, omiški Studenac, Brodospas i AD Plastic.

Najteže razdoblje

-Čini se da će 2011. biti najteža krizna godina na našem tržištu. Na žalost, nemamo ugovorene poslove koji bi zahtijevali rad dviju od naše tri tvornice u ovoj godini i da bi samo izbjegli otpuštanja, predložili smo socijalnom partneru i zaposlenicima model skraćenog radnog tjedna, koji se pokazao izvrsnim na europskom Zapadu. Skraćenje radnog vremena dugoročno bi sačuvalo radna mjesta u našoj tvrtki. Premda su razgovori u tijeku, dogovor sa socijalnim partnerom, na žalost , još nije postignut. Mi ćemo se, naravno i dalje truditi održavati proizvodnju-kazao je Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemex Hrvatska, najbolje dalmatinske tvrtke po dobiti u 2009. i jedne od najboljih u cijeloj zemlji, koji za tu godinu kaže da je bila bolja od 2010. i da je danas, uz ovakve tržišne uvjete, jednostavno nedostižna. Najnoviji podaci Croatia Cementa pokazuju da je domaće tržište cementa lani palo za oko 22 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. No unatoč smanjenju proizvodnje, do sada su uspijevali izbjeći smanjivanje plaća i otpuštanja.

Renić kaže da, bez obzira na teške uvjete poslovanja, Cemex priliku za izdvajanje od konkurencije nastoji naći u ponudi što šire palete specijaliziranih proizvoda. Kriza ih je potaknula na veću optimizaciju poslovanja i kontrolu troškova te se sve više okreću i korištenju alternativnih goriva, čime nastoje smanjiti rastuće i troškove energije i očuvati okoliš.

Da je davno bila 2009.godina, govore i u Skladgradnji, u kojoj su ipak nešto optimističniji:

-Ta je 2009. bila jedna u nizu uspješnih godina za tvrtku, koja je, kao cijela građevinska industrija, bila u punom zamahu. Godina 2010. neće biti tako dobra, ceste se nisu radile dosadašnjom dinamikom, no najvažnije je da nije bilo velikih otpuštanja.

Kaže nam to Jerko Trogrlić, zadužen za odnose s javnošću u Skladgradnji, tvrtki Slavena Žužula, koja je na domaćoj rang ljestvici Privrednog vjesnika plasirana na 43. mjesto s 57,86 milijuna kuna dobiti te je druga tvrtka po dobiti u Dalmaciji. Trogrlić objašnjava da je prednost Skladgradnje, koja je u toj uspješnoj 2009. imala problema-vlasnik joj je bio pritvoren, a račun blokiran – i u činjenici što je njihova kompletna administracija s upravom ima 10 zaposlenih, a u proizvodnji, ovisno o opsegu posla, radi od 550 do 700 ljudi.

Uspješni Milavić

Trogrlić također ističe da je prednost Skladgradnje i jasna vlasnička struktura: ima jednog vlasnika koji je ujedno i direktor, pa zapravo ne postoji prostor za pojavu takozvanog menadžerskog problema, odnosno nepoklapanja interesa vlasnika s interesom menadžera.

Josip Milavić vlasnik je Studenca, omiške tvrtke na čijem webu stoji podatak da trenutno imaju oko 1600 zaposlenih i da je u njihovu maloprodajnom lancu više od 200 marketa i supermarketa u Dalmaciji. Očekuju da će im lanjski prihod biti veći od onog 2009. kada su premašili milijardu kuna. A taj ih je prihod od 1,03 milijarde kuna plasirao na 77. mjesto među 400 najvećih tvrtki u zemlji, dok su s 50,07 milijuna kuna dobiti zauzeli 55. mjesto među stotinu najboljih tvrtki po dobiti u cijeloj zemlji.

Kad povučemo crtu, pitamo se što bi nam tek kazali oni kojima ide mnogo lošije. Jer, ove najbolje dalmatinske tvrtke, koje su se preklanjskim rezultatima poslovanja plasirale među najbolje u zemlji, strahuju od godine od koje smo preko glave prevalili samo prvi mjesec. Tko preživi, pričat će…

 

Vodeći po dobiti u 2009:

1. T-Mobile, Zagreb: 1,16 milijardi kuna

2. HT, Zagreb: 896 milijuna kuna

3. Vipnet, Zagreb: 612 milijuna kuna

22. Cemex Hrvatska, Kaštel Sućurac: 92,36 milijuna kuna

43. Skladgradnja-Grup, Imotski: 57,66 milijuna kuna

44. Mucić & Co, Donji Muć: 54,79 milijuna kuna

49. Mesna industrija braća Pivac, Vrgorac:51,73 milijuna kuna

55. Studenac,Omiš: 50,07 milijuna kuna

76. Tommy, Split: 31,3 milijuna kuna

86. Brodospas, Split: 27,2 milijuna kuna

100. AD Plastik, Solin: 22,9 milijuna kuna

 

Izvor: Slobodna Dalmacija, 06.02.2011.