Skladgradnja tuži Jutarnji list radi kaznenog djela klevete

Skladgradnja Slaven Žužul

Na pažnju: Glavni urednik gdin. Mladen Pleše, Jutarnji list, Koranska 2, 10000 Zagreb

 

Poštovani,

obraćam Vam se kao punomoćnik mojih stranaka gospodina Slavena Žužula i gospodina Joze Žužula te tvrtke Skladgradnja-grup d.o.o. iz Splita, glede članka objavljenog u Vašem dnevnom listu Jutarnji list, na stranicama 27, 28 i 29 tjednog priloga „Magazin” dana 20. studenoga 2010. godine pod naslovom „Istražitelji: Pet minuta do Sanadera”, u kojem članaku Vaš novinar Davor Butković, pronosi niz neistina na račun mojih stranaka. Stoga, budući da su tekstom koji je objavljen, povrijeđena prava i interesi mojih stranaka, temeljem odredbi Zakona o medijima (Narodne novine br. 59/04) zahtijevam se da u prvom slijedećem broju Vašeg dnevnog lista, te istovjetno u online izdanju, bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu i na isti ili istovrijedan način, na koji je objavljena informacija na koju se ispravak odnosi objavi sljedeći ispravak netočno objavljene informacije;

U navedenom članku Vaš novinar pored ostalog iznosi neistinite informacije, kojima početak protukorupcijske kampanje povezuje s otkrićima o kriminalu u slučaju braće Žužul, vlasnika spornog dalmatinskog poduzeća Skladgradnja, a čiji vlasnici sada pokušavaju popraviti svoj javni ugled kroz vlasništvo nad Radničkim nogometnim klubom Split te da se, iako optuženi za težak kriminal, danas hvale vlasništvom nad „radničkim nogometnim klubom”. Novinaru kao da nije poznato postojanje jednog od osnovnih načela kaznenoprocesnog prava tzv. presumcija nedužnosti prema kojoj je svatko nedužan i nitko se ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom presudom ne utvrdi krivnja, te se u svom članku neosnovano postavlja u ulogu tužitelja i suca, pogotovu stoga što gospodin Slaven Žužul i gospodin Jozo Žužul do sada nikada nisu osuđivani. Nadalje, apsolutno je neprofesionalno i krajnje tendenciozno tvrditi da braća Žužul pokušavaju popraviti svoj javni ugled kroz vlasništvo nad Radničkim nogometnim klubom Split. Naime, novinaru bi trebalo biti poznato (da je htio to je mogao i provjeriti) da su braća Žužul u Radničkom nogometnom klubu Split prisutna od prije nekoliko godina, kada je klub igrao u 4. Hrvatskoj nogometnoj ligi i bio u stečaju, dok je upravo zahvaljujući potpori i angažmanu braće Žužul, klub kroz kratko vremensko razdoblje ušao u 1. Hrvatsku nogometnu ligu gdje danas ostvaruje zapažene rezultate.

Isto tako, netočna je tvrdnja novinara da je gospodin Slaven Žužul ikada ranije, pa tako i 1999. godine, optužen zbog pronevjere od tri milijuna kuna, tako da i u ovom slučaju novinar apsolutno neosnovano i krajnje neprofesionalno iznosi neistine na štetu gospodina Slavena Žužula.

Nadalje, navoditi u članku da „Skladgradnja nije bila tvrtka koja je mogla dobiti natječaje za rad na autocestama naprosto zato što je bila potkvalificirana” te posebno, bez ikakvih dokaza, da je tvrtka Skladgradnja „zamračila” odnosno „maznula” dvadeset milijuna kuna, a onda još tvrdnju proširiti riječima ,,u stvarnosti je, ponavljamo još jednom, relativno malo spram stvarnog iznosa opranog i ukranog novca koji je išao preko Skladgradnje” te „Skladgradnja je bila jedno od glavnih oruđa izvršenja u masovnoj pljački državnog novca”, apsolutno je nedopustivo bilo kome, a pogotovu novinaru koji pretendira biti doajen hrvatskog novinarstva. I u ovom slučaju novinar se postavlja u ulogu tužitelja i suca, bez ikakve osnove, ponovno svjesno zaboravljajući na osnovno načelo kaznenoprocesnog prava tzv. presumciju nedužnosti. Još jedanput se napominje kako je u svim poslovima vezanim uz HAC, tvrtka Skladgradnja-grup d.o.o. bila samo podizvođač radova, te da nema niti jedan izravan ugovor s HAC-om, osim ugovora za bojanje tunela Sveti Rok i Mala Kapela, koji je potpisan nakon provedenog međunarodnog natječaja, o čemu je već ranije hrvatska javnost bila informirana. U svim drugim poslovima s HAC-om, tvrtka Skladgradnja-grup d.o.o. bila je isključivo podizvođač radova, dok su glavni izvođači radova bile najveće hrvatske i inozemne tvrtke koje su izravno zaključivale posao s HAC-om, nakon provedenih međunarodnih natječaja. Isto tako, tvrtka Skladgradnja-grup d.o.o. je ozbiljna i respektabilna tvrtka koja je svoj dio poslova uvijek odradila uredno i na vrijeme te nitko nikada nije imao pritužbi na izvedene radove, što je zasigurno, uz ostale potrebne reference, bila i najbolja preporuka za njihovim daljnjim angažmanom.

Od svih navoda u predmetnom članku, novinar je samo dijelom u pravu i to kada navodi da će braća Žužul sigurno tužiti Jutarnji list, s time da se još naglašava kako će privatna tužba radi klevete i uvrede biti podnesena i protiv novinara, jer se u ovom slučaju radi o najočitijem primjeru zlouporabe slobode medija te medijskog linča, koji se sustavno i već duže vrijeme provodi prema gospodinu Slavenu Žužulu, gospodinu Jozi Žužulu, te tvrtki Skladgradnja-grup d.o.o. te im se na taj način nanosi velika šteta.

 

U Splitu, 26. studenog 2010. godine

 

Slaven Žužul

Jozo Žužul

 

ODVJETNIČKO DRUŠTVO PRIMORAC I PARTNERI j.t.d. 

Trg Hrvatske bratske zajednice 2b, Split

Tel, fax +385 21 480 646, + 385 21480 647

Pisarnica Zagreb, Kennedyev trg 6

Tel, fax: +385 1 233 2937

www.primorac-partners.com

e-mail: info@primorac-partners.com