Imotski: Gospodarski uzlet zahvaljujući Skladgradnji

Slaven ŽužulZahvaljujući dugogodišnjem uspješnom poslovanju tvrtke Skladgradnja, Imotski se našao na sedmom mjestu najuspješnijih gradova u Hrvatskoj.

Varaždin je najbolji hrvatski grad za život i biznis i jedan od glavnih gradova pokretača gospodarstva u državi, pokazuje lista hrvatskog magazina Forbes. Varaždin je tako s trona srušio Rovinj koji je prema istoj listi prošle godine nosio titulu najboljeg hrvatskog grada, ali je u godinu dana potpuno stagnirao i pao na 13. mjesto. Na drugom je mjestu Samobor koji slijede Dubrovnik i Čakovec, dok je najveći Zagreb tek na petom mjestu.

Ove je godine kontinentalna Hrvatska nadjačala primorsku, što se djelomično može pripisati stagnaciji turizma koja je počela već 2008. godine. Veliki su gubitnici Split, Zadar i Šibenik koji su ispali s Forbesove liste.

Split, koji je lani zauzeo 9. mjesto, potpuno je ispao iz konkurencije jer su njegovi poduzetnici poslovali s gubitkom, a najveći je ostvarilo brodogradilište Brodosplit. Zadarski poduzetnici koji su svojim poslovnim rezultatima lani podigli taj grad na visoko 4. mjesto ove su godine potonuli. Zabilježili su jedan od najvećih padova neto dobiti od 88,9 posto i pad prihoda. Šibenik je također ispao iz konkurencije zbog ostvarenog ukupnog gubitka svih poduzetnika u gradu. Lani je bio peti.

– Naravno da smo najbolji – rekao je za Forbes varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok kada su mu javili rezultate istraživanja. Taj je grad lani bio šesti na listi. Varaždin je prema svim kriterijima ušao među 20 najboljih, a najviše ga je “pogurao” rast poduzetničkih prihoda. To industrijsko središte sjeverozapadne Hrvatske treći je grad u državi po visini BDP-a, a proteklih se godina nametnuo i kao jedan od rijetkih hrvatskih gradova “prijatelja biznisa”.

Tu je titulu zaradio prije svega zbog Slobodne zone Varaždin koja je i dalje najveća proizvodno, izvozno orijentirana greenfield investicija u državi. Varaždin ima najnižu stopu nezaposlenosti u zemlji od oko pet posto, jedan od najboljih fakulteta i promišljenu stambenu politiku. Tradicionalne titule grada baroka, kulture i Špancirfesta dokazuju i da je riječ o gradu ugodnom za život.

Dubrovnik je najveći dobitnih ovogodišnje liste Forbesa. Lani nije bio ni među prvih 20, a ove je godine treći. Dubrovački poduzetnici zaključili su 2008. s neto dobiti od 495 milijuna kuna i po tom su rezultatu treći hrvatski grad.

Zagreb je na listi srušila i lista čekanja za vrtiće u mnogim kvartovima te iznadprosječna cijena nekretnina. Međutim, Zagreb i dalje dobiva pluseve na kvaliteti života koju po ponudi teško može nadmašiti bilo koji drugi hrvatski grad. Čakovec nekako potiho uvijek uspijeva ući među najbolje pa je i ove godine na visokom četvrtom mjestu.

A da samo jedna tvrtka može nositi cijeli grad najbolje pokazuje slučaj Imotskog. Na sedmo mjesto najuspješnijih gradova Forbesa Imotski je prije svega lansirala tvrtka Skladgradnja, braće Slavena i Joze Žužula.

Bodovanje po dvadesetak kriterija

Forbes je listu sastavio prema strogoj metodologiji i dvadesetak kriterija na temelju kojih su gradovi skupljali bodove s obzirom na svoju uspješnost. Osnovna baza podataka bile su dvije opsežne analize Financijske agencije o poslovanju svih poduzetnika po gradovima, dakle njihovim prihodima, dobiti i broju zaposlenih u 2008.

Riječ je o posljednjim dostupnim podacima. Svi su gospodarski pokazatelji uspoređeni s godinom ranije. Gradovi su tako posebno skupljali bodove i za svaki rast poduzetnika i njihovih rezultata u godinu dana. Koliko je usporedba s godinom ranije važna najbolje pokazuje primjer Zagreba koji dominira u poslovanju hrvatskih poduzetnika, ali su u mnogim drugim gradovima u godinu dana ostvarili veći rast. Prihodi svih zagrebačkih poduzetnika u 2008. bili su 16,5 puta veći od prihoda poduzetnika u Rijeci, koja je druga na toj listi, te 125 puta veći od prihoda poduzetnika u Zaprešiću.

Međutim, Zaprešić je nadmašio Zagreb po rastu prihoda i prema tom kriteriju pokupio bodove. U konačnici je presudio i trošak neto plaća, nezaposlenost i brzina zapošljavanja te cijene stambenih i poslovnih prostora. Veliki gradovi uglavnom su izgubili bodove na dostupnosti vrtića i škola, što je građanima vrlo važan kriterij za ocjenjivanje kvalitete života.

 

Izvor: Jutarnji.hr, 22.04.2010.