Odvjetnik Vilajtović: Slaven Žužul i Skladgradnja nisu učinili ništa nezakonito, te očekujem obustavu postupka!

Skladgradnja Slaven Žužul

Skladgradnja Slaven Žužul

Rezultati nadvještačenja koje je naložio Županijski sud u Zagrebu, po prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva, a koje je nedavno završeno, donio je – kao što smo napisali u prethodnom tekstu, konačnu potvrdu tvrdnjama obrane koja godinama dokazuje da je Skladgradnja tunele obojala kvalitetno i po tržišnim cijenama.

Ovakav rasplet “afere tuneli”, prokomentirao nam je odvjetnik Krešimir Vilajtović, opunomoćenik Skladgradnje i Slavena Žužula, suvlasnika ove poznate građevinske tvrtke.

U medijima okrivljeni bez argumenata

– Uvodno je potrebno upoznati hrvatsku javnost sa činjenicom da je ovaj postupak započeo donošenjem rješenja o provođenju istrage Županijskog suda u Zagrebu broj gornji od 30.studenoga 2009.g., te da je izazvao iznimnu pozornost hrvatske javnosti posebice zbog činjenice da se u istražnom zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu inkriminirala nezakonitost od strane odgovornih osoba i dr. trgovačkog društva ”Hrvatske autoceste” d.o.o., na način, da su u razdoblju od mjeseca studenoga 2008.g. do kraja mjeseca rujna 2009.g. u Zagrebu, I.-okr. Jurica Prskalo u svojstvu predsjednika uprave, II.-okr. Mariju Lovrinčević u svojstvu člana uprave, III.-okr. Goran Legac u svojstvu direktora Sektora za građenje i IV.-okr. Željko Kandžija u svojstvu glavnog inžinjera PJ Bosiljevo – Sveti Rok, svi u trgovačkom društvu ”Hrvatske autoceste” d.o.o. na traženje V.-okr. Slavena Žužula direktora trgovačkog društva ”Skladgradnja – grup” d.o.o. s namjerom pribavljanja materijalne dobiti tom trgovačkom društvu namještanjem i plaćanjem poslova premazivanja bojom cijevi tunela Sveti Rok i Mala Kapela po višestruko većim cijenama, pribavili trgovačkom društvu ”Skladgradnja – grup” d.o.o. materijalnu dobit u iznosu od najmanje 22.000.000,00 kuna, na koji način su I. do V.-okr. kao i trgovačko društvo ”Skladgradnja – grup” d.o.o. počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. KZ, a V.- okr. Slaven Žužul poticanjem na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. u svezi čl. 37. KZ.

Ovaj predmet u svom početku, a i za vrijeme cjelokupnog istražnog postupka, obilježen je medijski kao jedan od prvih antikorupcijskih postupaka u Republici Hrvatskoj, te je cijelo vrijeme trajanja istražnog postupka komentiran u hrvatskoj javnosti na način koji je upućivao građane ove države na zaključak kako su naprijed navedene osobe već i krive za kaznena djela za koje se provodi istraga, naravno pri tome većina medija nemajući niti jedan argument za tako zaključivanje.

Ne manje bitno jest za istaknuti kako je gospodinu Slavenu Žužulu kroz takve komentare nanijeta velika šteta u profesionalnom, a i u ljudskom smislu, sa čim se hrvatski mediji nisu pretjerano zamarali – kaže odvjetnik Vilajtović.

Nisu utvrđene nikakve nepravilnosti

– Radi objektivnog informiranja hrvatske javnosti potrebno je iznijeti nesporne činjenice utvrđene tijekom istrage, a te su:

– da je ovaj posao ”Skladgradnja – grup” d.o.o. dobila na međunarodnom javnom natječaju,

– da je taj natječaj iskontroliran od strane nadležnog Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH, koje je utvrdilo da u postupku nadzora nisu utvrđene nikakve nepravilnosti vezane uz ovaj natječaj i dobivanje posla od strane ”Skladgradnje – grup” d.o.o.,

Niti jedan svjedok ne tereti Žužula

– Da je u fazi istrage saslušan veliki broj svjedoka od kojih niti jedan ne tereti gospodina Slavena Žužula za bilo kakvu nezakonitost ili nepravilnost u dobivanju ovog posla i u realizaciji istog kroz bojanje cijevi tunela Sveti Rok i Mala Kapela, te na takav način u cijelosti potvrđuju obranu gosp. Slavena Žužula koji je tijekom cjelokupnog istražnog postupka, sa konkretno iznesenom argumentacijom odbacio i to u cijelosti terećeno mu kazneno djelo – objašnjava odvjetnik Krešimir Vilajtović. Za kraj zaključuje:

– Potvrdu sve gore narečenog dobivamo u rezultatima provedenog nadvještačenja Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu, koji se može sumirati u jednoj rečenici, a ta je, da stvarno izvedene količine, kvaliteta obavljenih radova i cijena radova od strane ”Skladgradnje –grup” d.o.o. na tunelskim cijevima Sveti Rok i Mala Kapela nije niti u jednom segmentu sporna. Dakle, gospodin Slaven Žužul i trgovačko društvo ”Skladgradnja-grup” d.o.o. nisu učinili bilo što nezakonito prilikom dobivanja ovog posla bojanja i rada na inkriminiranim tunelima.

Uredno uplaćeni svi porezi i doprinosi

Zaključno se nameće pitanje, kome to ili kojim to lobijima u ovoj državi smeta prvenstveno gospodin Slaven Žužul i trgovačko društvo ”Skladgradnja-grup” d.o.o., čiji je to interes bio uništiti ovo uspješno trgovačko društvo u kojem je zaposleno više stotina radnika, koje uredno plaća sve svoje radnike, kao i sve poreze i doprinose u državni proračun RH i u ovo teško recesijsko vrijeme.

Uvjereni smo da rezultati istražnog postupka provedenog protiv gospodina Slavena Žužula i drugih upućuju na nedvojben zaključak o odsutnosti bilo kojeg elementa terećenih im kaznenih djela, te da će ovaj postupak u najskorije vrijeme biti pravomoćno obustavljen – uvjeren je odvjetnik Krešimir Vilajtović.

 

Izvor: dalmacijanews.com, 27.2.2013.