Radnici Skladgradnje osiguravaju istočnu stranu Omiša od odrona

Slaven Žužul Jozo Žužul

Slaven Žužul Jozo ŽužulDok Grad Omiš tek razmatra projekt sanacije stijena na desnoj strani Cetine, odakle se nedavno odronila kamena gromada na kuću 62-godišnjeg Joze Jerčića, na lijevoj strani naveliko traju radovi na zaštiti od odrona. Naime, kako je naveliko u tijeku izradnja omiške obilaznice, prionulo se i iskopu i proboju tunela Omiš, koji će se kao i sama obilaznica nalaziti na trasi Jadranske magistrale.

No, kako bi sam iskop tunela, uslijed akceleracije tla pomaknutih miniranjem pri iskopu, mogao pokrenuti odron kamenih blokova i stijena koji bi mogli ugroziti stambene objekte u podnožju litica, kako se to ne bi dogodilo, ovih se dana punom parom  montiraju barijere za zaštitu od odrona.

U srijedu ujutro, po velikoj hladnoći i taman prije snježne oluje, posjetili smo gradilište, na kojima radnici Skladgradnje moniraju barijere. Naime, upravo  Skladgradnja, zajedno sa svojim austrijskim partnerom, tvrtkom Swietelsky Baugeselschaft iz Linza, izvodi projekt sanacije blokova na području tunela Omiš.

Radnici Skladgradnje montiraju barijere za zaštitu od odrona koje su maksimalne visine od osam i pol metara, a u stručnom žargonu “energetski razredi barijera koje se montiraju kreću se od 1.500 kJ do 5.000 kJ”.

Ono što pak same građane Omiša na lijevoj (inače od odrona opasnijoj strani), ali i  vozače na budućoj trasi posebno zanima, je – kada će radovi biti gotovi? Voditelji gradilišta kažu nam da bi ovaj posao trebao biti gotov do kraja ožujka, te da će se oni pridržavati rokova.

Jer, izgradnjom omiške obilaznice grad na Cetini rasteretit će se već poznatih prometnih gužvi u turističkoj sezoni. A najnovijim radovima, istočna strana Omiša bit će osigurana od odrona.

 

Izvor: dalmacijanews.com, 2.2.2012.