Skladgradnja probila skoro kilometar dug tunel

Skladgradnja Slaven Žužul

Skladgradnja Slaven Žužul

Na autocesti Zagreb – Split – Dubrovnik (A1), na dionici Ravča – Ploče, u blizini graničnog prijelaza Crveni Grm probijena je druga, 962 metra duga cijev tunela “Šubir”. Prethodno je probijena lijeva cijev u dužine 825 m. S obzirom da se radi o trasi koja prolazi brdskim terenom radi se o izuzetno zahtjevnom projektu. Borba s podzemnim vodama i ostalim teškim uvjetima rada koje ovakav objekt nosi sa sobom – gotovi su, predstoje završni radovi i dotjerivanje samog objekta.

Vrijednost građevinskih radova je preko 100 milijuna kuna, a gradnju tunela izvodi tvrtka Skladgradnja grup. Proboj je izvršen u prisustvu Slavena i Joze Žužula, ključnih ljudi Skladgradnje, te mnogobrojnih radnika i inženjera.

Dionica autoceste od Ravče do Ploča zasigruno je jedna od najzahtjevnijih na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik, dok tuneli “Šubir” i “Mali Prolog” predstavljaju najzahtjevnije objekte na toj dionici.

Nakon Male Kapele, Škurinja i Hrastena djelatnici Skladgranje, ukoliko sve bude po planu, ovo ljeto će se oprostiti i od ovog tunela. O tome kada bi se ta dionica mogla završiti nezahvalno je prognozirati, jer sve opet ovisi o novcu. Pokazatelj dinamike radova je i promet vrgoračkih ugostitelja koji se žale na nagli pad prihoda uzrokovan odlaskom radnika. U svakom slučaju tek završetkom dionice Vrgorac – Ploče donekle će završiti muke svih onih koje put vodi prema jugu.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija, 16.01.2012.