Skladgradnja sudjeluje u izgradnji makarskog lukobrana

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić i ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević početkom prošlog tjedna potpisali su sporazum o sufinanciranju izgradnje prve faze makarskog lukobrana. Potpisanim dokumentom, u financiranje gradnje lukobrana dugog 240 metara s ukupno 110 vezova će se sa po 2,8 milijuna kuna uključiti Ministarstvo i Županija splitsko-dalmatinska, što nam je u razgovoru potvrdio Maroević. Naime, kako kaže Maroević, ukupna cijena gradnje lukobrana iznosit će 30 milijuna kuna, s tim da će u prvu fazu biti uloženo 20 milijuna kuna.

“U drugu fazu gradnje lukobrana bit će uloženo 10 milijuna kuna, što uključuje iz-gradnju zida, ugradnju električnih instalacija i vodovodnih cijevi te strujnih ormarića. Osim 5,6 milijuna kuna s koliko će Županija i Ministarstvo sudjelovati u sufinanciranju gradnje lukobrana, novost je da je za najpovoljniju tvrtku koja će kamen iz Ravče dovoziti do nasipa na javnom nadmetanju izabrana Skladgradnja, dok će Pomgrad graditi cijeli projekt lukobrana“, kazao je Maroević dodavši da će gradnja lukobrana započeti 1. listopada, a završetak je planiran za svibanj sljedeće godine.

Podsjetimo, početak radova na gradnji lukobrana 24. listopada prošle godine otvorila je Jadranka Kosor. Prema riječima gradonačelnika Marka Ožića Bebeka prilikom otvaranja radova, prva faza lukobrana trebala je koštati 13 milijuna kuna, a za gradnju se trebao upotrijebiti kamen iz tunela Sv. Ilija u Bastu koji je prema najavama donirala Vlada RH.

U projektnu dokumentaciju lukobrana uloženo je milijun i 200 tisuća kuna te 600 tisuća kuna komunalnog doprinosa koji je Županija platila Lučkoj upravi. Međutim, nakon što se uspostavilo da u Bastu nema kamena za gradnju lukobrana, radovi su nastavljeni nasipanjem neadekvatnim krupnim kamenjem, da bi zbog nedostatka kamena radovi bili u potpunosti obustavljeni u travnju kada su se iz luke povukle Pomgradove maune.

Izvor: limun.hr, 14.08.2012.