Skladgradnja još jednom tuži Jutarnji list radi klevete

Slaven Žužul

Na pažnju: Glavni urednik gdin. Mladen Pleše, Jutarnji list, Koranska 2, 10000 Zagreb

Poštovani,

obraćam Vam se kao punomoćnik mojih stranaka gospodina Slavena Žužula i gospodina Joze Žužula iz Splita, glede članka objavljenog na stranicama 2-3 Vašeg dnevnog lista, Jutarnji list dana 18. srpnja 2011. g. u članku pod naslovom „Drago Maček: Moja istina o Brodosplitu”, potpisanom po novinaru Igoru Alborghettiju, s obzirom daje riječ o netočno objavljenim informacijama u tekstu kojima su povrijeđeni njihova prava i interesi. Slijedom navedenog, a temeljem odredbi Zakona o medijima (Narodne novine br. 59/04) zahtijeva se, da odmah po primitku ovog ispravka, u prvom slijedećem tiskanom izdanju Vašeg dnevnog lista , bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu i na isti ili istovrijedan način na koji je objavljena informacija na koju sc ispravak odnosi, objavi sljedeće:

Ovo nije prvi put da isti novinar plasira u istim novinama članak na ovu temu temeljen na neistinama i pogrešnim interpretacijama. Naime, već nakon prvog članaka pod naslovom “Drago Maček 20 puta nosio sam mito braći Žuzul”, gospoda Slaven i Jozo Zužul tužili su Jutarnji list radi naknade ¡tete te novinara spornog teksta ¡gora Alborghettija radi kaznenog djela klevete.

Gospoda Slaven i Jozo Žuzul ponovno ističu činjenicu, a to su naveli i u ranijim ispravcima odnosno tužbama, da se u optužnici u tzv. aferi Wessels njihova imena uopće ne spominju jer s ovim slučajem nemaju veze niti ih tužiteljstvo tereti.

Apsolutna je neistina, a što je također navedeno u ranijim ispravcima i tužbama, da su se gospoda Slaven ili Jozo Žužul ikada susreli s g. Mačekom a kamoli da su ugovarali ili primili bilo kakav novčani iznos. Osim toga, gospoda Žužul nikada nisu bila u Credo banci, a pogotovo nisu bila u Credo banci s g. Mačekom. Cijeli događaj plod je mašte novinara ih njegovog navodnog izvora. Tvrdnje o 200 000 EURA-a navodnog kolaterala te mita od 6 milijuna dolara također su proizvoljna konstrukcija novinara ili njegovog navodnog izvora.

Premda oprema teksta sugerira da je riječ o ekskluzivnoj izjavi g. Mačeka za Jutarnji list ili koje je Jutarnji list u posjedu, čitanjem teksta jasno je daje riječ o novinarskom pokušaju rekonstrukcije začinjenom detaljima poput broja telefona odvjetnika Ante Nobila kojeg je lako pronaći na Internetu. Čak je i odvjetnik Anto Nobilo u svojoj izjavi Jutarnjem listu od 28. listopada 2010. rekao kako g. Maček nikada nije dao nikakvu izjavu Državnom odvjetništvu vezano uz taj predmet. Imajući u vidu sve navedeno ne čudi daje naslov grafički opremljen tako da su riječi „Moja istina” napisane drugom bojom jer očito tu ne pripadaju.

Držimo da je ovakvo recidivno ponašanje novinara Igora Alborghettija neprihvatljivo i temelj zajosjednu tužbu protiv Jutarnjeg lista i njega osobno.

Ovakvim tekstom čitatelji Jutarnjeg lista ostali su uskraćeni za cjelovitu i točnu informaciju te stoga zahtijevamo, sukladno članku 41. stavku 1. Zakona o medijima objavite ispravak objavljenog teksta u cijelosti.

Ovakve netočne i neistinito objavljene informacije smatramo grubim napadom na čast i ugled gospodina Slavena Žužula i gospodina Joze Žužula te tvrtke Skladgradnja-grup d.o.o., posebno stoga što navedenog članka prije njegovog objavljivanja nisu postupili sukladno Kodeksu časti hrvatskih novinara te prethodno provjerili objavljenju informaciju. Upravo radi takvih neistinitih informacija i medijskog linča koji se sustavno provodi nad mojim strankama, a radi čega im je nanesena golema šteta, bit ćemo prisiljeni pokrenuti odgovarajuće sudske postupke radi naknade štete te kaznenih djela klevete i uvrede.

U Splitu, 19. srpnja 2011. godine

 

Slaven Žužul

Jozo Žužul

 

ODVJETNIČKO DRUŠTVO PRIMORAC I PARTNERI j.t.d. 

Trg Hrvatske bratske zajednice 2b, Split

Tel, fax +385 21 480 646, + 385 21480 647

Pisarnica Zagreb, Kennedyev trg 6

Tel, fax: +385 1 233 2937

www.primorac-partners.com

e-mail: info@primorac-partners.com