Teško vrijeme: Tvrtka Skladgradnja otišla, Imotski na prosjačkom štapu

Skladgradnja

Slaven ŽužulKako će i na koji način jedinice lokalne samouprave u Imotskoj krajini, osam općina i Grad Imotski “izgurati” ovu godinu s proračunima koje su usvojili, ostaje vidjeti. Činjenica je kako većih odstupanja u visini proračuna, za razliku od prošle godine, u općinama i nije bilo. Dapače, planirani proračuni ponegdje su i nešto veći.

Najveće probleme imat će čelništvo Grada Imotskog, gdje je proračun doslovno skresan na pola, za razliku od, primjerice, 2009. godine. U općini Lovreć od prošlogodišnjega planiranog proračuna ostvareno je oko 4,1 milijun kuna, a ove godine planirano je 5,2 milijuna. “Višak” od oko milijun kuna planiran je za već započetu realizaciju izgradnje vodovoda na nekim dijelovima općine.

Runovićani su lani i ove godine ujednačili proračun od 3,1 milijun kuna. U Cisti Provo, pak, proračun je podignut za svega 500 tisuća kuna i planiran je na 5,5 milijuna kuna.

Nešto veći proračun za ovu godinu od prošlogodišnjega planirala je Općina Lokvičići. Prošle godine 3,1, a ove 5,2. Lokvičićani su planirali izgradnju vodovoda za nekoliko naselja koja ga još nisu dobila, a također kapitalna investicija svakako se očekuje i u realizaciji prometnice Dolića Draga-Nikolići-Lovreć.

Također su i u Općini Zagvozd povećali plan realizacije za nekih milijun kuna. Slično je i u drugim općinama, jer će, kao i obično, njihove oči biti uprte u Županiju i njezinu pomoć, a očekuje se da će i nova Vlada pogledati probleme u Imotskoj krajini i pomoći u nekim kapitalnim investicijama koje bi mogle donijeti nova radna mjesta.

Skresane mnoge stavke

Najteže je, rekosmo, u gradu Imotskom. Od nekih 68 milijuna otprije dvije-tri godine, ove godine planirano je 46 milijuna, a realno je očekivati da u blagajnu uđe tek 29-30 milijuna.

Jedan od vrlo bitnih uzroka ovako drastičnog smanjenja proračuna svakako je i odlazak tvrtke “Skladgradnja” na novu adresu u Split. Do sada je tvrtka braće Slavena i Joze Žužula bila prijavljena u Imotskom, iako joj je sjedište bilo u Splitu, a porez od realiziranih poslova slijevao se u blagajnu Grada Imotskog. Tako je bilo i prošle godine, a kako nije bilo nekih većih poslova, priljev sredstava bio je znatno manji.

Sada je definitivno i “Skladgradnja” otišla iz Imotskog, a za njom i desetak milijuna kuna u gradskom proračunu. Zbog toga su i skresane mnoge proračunske stavke, posebno raznim kulturnim i sportskim udrugama, a prema riječima imotskoga gradonačelnika Ante Đuzela, prioritet je redovno servisiranje plaća uposlenicima u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, Dječjem vrtiću, gradskoj upravi te Pučkom otvorenom učilištu i Turističkoj zajednici. Grad Imotski očekuje pokretanje radova u poslovnoj zoni u Vinjanima Gornjim, jer su za nju zanimanje pokazali neki potencijalni investitori.

– Uz socijalnu komponentu proračuna, redovitu isplatu stipendije studentima, učenicima i studentima putne karte, osobno mnogo očekujem od izgradnje poslovne zone. Sada grad prelazi na onaj najosjetljiviji dio rada, a to je otvaranje novih radnih mjesta. Upravo će, vjerujem, poslovna zona otvoriti vrata zapošljavanju – rekao je Đuzel.

Prema tvrdnjama načelnika osam općina i imotskoga gradonačelnika, neće biti ugroženi socijalni programi, stipendije i plaćanje prijevoza za učenike. Sve ostalo osjetit će krizu.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija, 4.1.2012.